Skip to content
tax concept for business, paying taxes
2023-05-03 15:09:00
Cryptobezitters geven liever niets aan bij de belastingdienst

Volgens Zweeds onderzoek is slechts 0,53 procent van de bezitters van cryptocurrency wereldwijd bereid hun bezittingen te registreren bij hun lokale belastingdienst. Maar de bereidheid is groter in westerse landen. In Nederland geeft 1,5 procent van de bezitters van cryptocurrency’s hun inkomsten aan bij de belastingdienst.

24 landen werden ondervraagd door het Zweedse Divly, een “tax crypto platform”, over de belastingnaleving van bezitters van cryptocurrency’s in 2022. Met een onthutsend percentage van 4,09 lijken Finse bezitters van cryptocurrency’s het meest gretig om aan hun belastingverplichtingen te voldoen. In Europa volgen na Finland Noorwegen (2,43), Zweden (1,72), Oostenrijk (2,75), Duitsland (2,63), het Verenigd Koninkrijk (2,61) en vervolgens Nederland.

Italiƫ staat laatste van de Europese landen met 0,26 procent. In 2022 hoeven Italianen hun bezit aan cryptocurrency alleen bekend te maken als de totale waarde hoger is dan 51.645 euro. Met percentages van respectievelijk 1,62 en 1,65 scoren de Verenigde Staten en buurland Canada relatief goed.

Aziatische landen verlagen het gemiddelde aandeel aanzienlijk. Met een nalevingspercentage van slechts 0,03 procent krijgen de Filipijnen wereldwijd de laagste rangschikking. Volgens het Global Cryptocurrency Taxation Report heft de Filipijnse fiscus dan ook een belasting van 35 procent op cryptocurrency-vermogen, maar alleen als het bedrag groter is dan 4.500 euro.

Cryptocurrencies vallen in Nederland onder box 3-vermogen. Koerswinsten uit de handel in cryptocurrencies worden niet belast. Daarentegen wordt het wel belast omdat het een zakelijke activiteit is.

Bedrijfsadministratie Online login

Client portal

Salarisadministratie