Skip to content
wepik-export-20230502022946_motorcycle
2023-05-01 08:11:35
Motor op de zaak kopen

Motor op de zaak kopen? Ja dat kan, maar let op.

Zakelijk gebruik van je motor moet je aannemelijk maken; het moet dus goed verdedigbaar zijn. De belastingdienst wil uiteraard niet mee betalen aan je hobby!

Een uitleg voor zakelijk gebruik kan liggen in het feit dat je hierdoor sneller bij klanten kunt komen aangezien je minder last hebt van files. Maar ben je bijvoorbeeld een klusser van beroep dan is een zakelijke motor niet snel verdedigbaar. Hoe vervoer je anders je gereedschappen?

Het privé gebruik van een motor van de zaak hoef je, anders dan bij een auto van de zaak, niet door te geven aan de belastingdienst. Voor een motor geldt namelijk geen bijtelling.

Als je de aanschaf van je motorfiets als zakelijk bestempelt, dan worden de aanschaf- en de gebruikskosten als lasten verantwoord in je onderneming. Hierop moet dan een correctie voor het werkelijke privé gebruik plaatsvinden. Hiervoor dien je bij te houden hoeveel privé kilometers en hoeveel totaal kilometers je op jaarbasis met de motor rijdt. De verhouding tussen de privé en totale kilometers vormt de verhouding voor het deel van de kosten en btw dat gecorrigeerd moet worden. Kosten en btw van privé kilometers komen zo niet voor aftrek in aanmerking. De verhouding van de kosten en de btw die zien op het zakelijk gebruik van de motor zijn dan aftrekbaar in je onderneming.

 

Bedrijfsadministratie Online login

Client portal

Salarisadministratie