Skip to content
home-img-04
2023-05-01 12:34:13
Winst verlagen door te investeren

Investeren is een van de beste manieren om je winst te verlagen, mits je daar geld voor hebt natuurlijk.

Dan kom je gauw terecht bij 3 soorten investeringsaftrek:

  • KIA, kleinschaligheidsinvesteringsaftrek: geldt voor alle bedrijfsvormen. Het gaat dan om investeringen van tussen de € 2.401 en € 323.544. De belastingdienst hanteert daar een tabel voor. Zie: Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2023 (belastingdienst.nl)
  • MIA, milieu-investeringsaftrek: geldt alleen voor ondernemers (zzp/ eenmanszaak/ vof). Alleen nieuwe bedrijfsmiddelen komen in aanmerking. Daarnaast moet het gaan om milieu-investeringen. Om te weten welke bedrijfsmiddelen in aanmerking komen voor de MIA kun je kijken op de Milieulijst.
  • EIA, energie-investeringsaftrek: ook hier geldt alleen voor ondernemers (zzp/ eenmanszaak/ vof). Alleen nieuwe bedrijfsmiddelen komen in aanmerking. Daarnaast moet het gaan om energie-investeringen. Voor de EIA kun je de Energielijst raadplegen.

Bij de MIA en EIA kan het zijn dat de percentages per jaar verschillen. Daarnaast gelden er ook een drempel- en plafondbedrag. Voordat je de MIA of EIA gaat toepassen zal je eerst de investering moeten melden bij RVO.nl. Deze melding moet plaatsvinden binnen 3 maanden na het aangaan van de investeringsverplichting.

Als een bedrijfsmiddel in aanmerking komt voor zowel de MIA als de EIA, zal je moeten kiezen welke van de twee je wilt toepassen. Beide toepassen is namelijk niet toegestaan.

Heb je verder nog vragen over jouw situatie. Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.

Bedrijfsadministratie Online login

Client portal

Salarisadministratie